Od dawna stosuję duże ilości soli w kuchni i lubię wszystko co słone... Od miesiąca wiem, że w nerce mam kamień wielkości 5 milimetrów. W internecie jest wiele sprzecznych informacji na temat wpływu soli kuchennej na rozwój kamicy układu moczowego. Część urologów twierdzi, że sól kuchenna pozostaje bez związku kamicą nerkową. Czy rzeczywiście nie ma powiązania między solą kuchenną a powstawaniem kamieni w nerkach? Ile soli kuchennej na dobę można spożywać jeśli nie chce się mieć problemów z nerkami?
Odpowiedź redakcji kamicamoczowa.pl
Spożywanie nadmiernej ilości soli kuchennej w diecie może mieć negatywny wpływ na kamicę nerkową. Sól kuchenna w nadmiarze powoduje zwiększenie wydalania jonów wapnia w moczu co może sprzyjać powstawaniu lub powiększaniu się złogów. Krystalizacja jest procesem, który uzależniony jest od nadmiernego stężenia substancji litogennych w moczu. Pacjentom z kamicą nerkową zaleca się ograniczenie soli kuchennej w diecie. Według różnych źródeł dobowa ilość spozywanej soli kuchennej u chorych stosujących profilaktykę kamicy powinna wynosić od 2,5 do 3,5 grama. Należy zwrócić uwagę, że sól kuchenna to nie tylko sól, którą doslamy pokarmy, ale także sól zawarta w produkatch przetworzonych czy jedzeniu typu fastfood.