Mam 42 lata i od 7 lat mam rozpoznaną kamicę nerkową. Zamierzam zrzucić 18 kilogramów i w tym celu korzystam z porad dietetyka. Dietetyczka twierdzi, że moja kamica może mieć związek z nadmierną ilością jedzonego mięsa. Lubię mięso w każdej postaci. Czy mięso rzeczywiście może powodować kamicę nerkową? Ile razy w tygodniu można spożywać mięso i w jakiej ilości żeby nie miało to istotnego wpływu na kamienie nerkowe? Czy jest różnica między mięsem czerwonym i drobiem w kontekście wpływu na powstawanie kamieni nerkowych?
Odpowiedź redakcji kamicamoczowa.pl
Spożywanie dużych ilości mięsa powoduje zwiększenie stężenia puryn, których przemiana skutkuje zwiększeniem stężenia kwasu moczowego. Podwyższone stężenie kwasu moczowego w surowicy odpowiedzialne jest za wzrost stężenia kwasu moczowego, wapnia i szczawianów w moczu. Wszystkie wymienione substancje mogą krystalizować w moczu powodując powstawanie kamieni. Zaleca się żeby w ciągu tygodnia nie spożywać więcej niż 500 gramów mięsa czyli okolo 4 porcji. Mięso drobiowe powinno stanowić 75% co oznacza, że mięso czerwone powinno być spożywane tylko raz w ciągu tygodnia.