Tu jesteś   >   Strona główna   >   Pytania i odpowiedzi

Czekolada a kamica nerkowa

obrazek

Czy czekolada na wpływ na rozwój kamicy nerkowej? Uwielbiam czekoladę, ale w mojej rodzinie co 2 osoba ma kamicę nerkową. Wiem, że kiedyś mówiono, że czekolada powoduje kamicę nerkową. Jaka jest współczesna wiedza na temat kamicy moczowej i czekolady? W ciągu tygodnia zjadam dwie tabliczki czekolady gorzkiej plus kilka wafelków czekoladowych. Czy takie składniki diety mogą w moim przypadku wpłynąć na rozwój kamicy nerkowej?

Odpowiedź redakcji kamicamoczowa.pl

Czekolada jest źródłem szczawianów a zawarty w niej cukier przyczynia się do zwiększonego stężenia kwasu moczowego. Jedzenie dużych ilości czekolady u pacjentów ze skłonnościami do kamicy może być ryzykowne. Zaleca się ograniczenie czekolady i wyrobów czekoladopodobnych u pacjentów z kamicą nerkową. Jeśli trudno Pani zrezygnować z jedzenia czekolady to proszę zwiększyć ilość wypitych płynów po zjedzeniu czekolady. Dieta w kamicy powinna być zbalansowana więc jedzenie dwóch tabliczek czekolady nie do końca wydaje się być racjonalne. Czekolada oprócz szczawianów zawiera substancje hamujące powstawanie złogów więc nie można jednoznacznie wyrokować o jej wpływie na ryzyko rozwoju kamicy.


« Wróć